A két Birsalmás: Szent Tamás Birsalmás Hárslevelű-Furmint 2013 és Royal Tokaji Birsalmás 6 puttonyos Aszú 2007
A Tokaj-Hegyaljai Borvidéken, Mád közvetlen határában található a kicsiny Birsalmás dűlő. A vörös agyag és kvarcos riolit alaprétegen található zeolitban gazdag talajról komplex, ásványos borok készülnek. Ebből a dűlőből ajánljuk most Önnek ezt a két bort.
Az ár a kettő palack borra vonatkozik.
Szent Tamás Pincészet Birsalmás Hárslevelű - Furmint 2013
A mádi Birsalmás dűlőről válogatott, fele-fele arányban furmint és hárslevelű fajták házasításából készült száraz fehérbor. A kiemelkedő évjáratra jellemző összetett, intenzív illat- és ízvilággal rendelkező szelekció, mely a furmint struktúráját és a hárslevelű összetett aromatikáját tükrözi. Elegáns, a termőhely sajátosságait kifejező, hosszú potenciállal bíró érlelésre érdemes bor. Mindössze 1520 palack készült belőle. A 2013-as évjárat kiemelkedően jó volt Tokaj-Hegyalján.
Illat és ízjegyek: körte, birs, fűszerek, ásványos, testes.
Szent Tamás Pincészet: 2009-ben alapította meg Ipacs Károly, Kovács István és ifj. Szepsy István. Saját területeiken és további mádi termelőket integrálva magas minőségű szőlőt termelnek, melyből a patika tisztaságú, legmodernebb berendezésekkel felszerelt gravitációs feldolgozóban készítik magas minőségű boraikat. Céljaik, elképzeléseik és hozzáállásuk is példaértékű.
Royal Tokaji Pincészet Birsalmás 6 Puttonyos Aszú 2007, 0, 5l
Mély borostyán szín. Illatában ott a narancshéj, a mogyoró és a fűszerek. Testes és ízvilága nagyon gazdag. Többnyire a narancs és a birsalma dominálnak. Éles savassága hosszan tartó élvezettel párosul. Tiszta és komplex. Mindössze 1970 palack készült belőle. A 2007-es évjárat Tokaj-Heg yalján jónak számít, ez a bor viszont k! iemelkedően jól sikerült ebből az évjáratból. 2015-ben a Vince Magazin x számában az aszúteszt y helyezettje, a legjobb ár/érték arányú díj nyertese.
Illat és ízjegyek: sárgabarack, citrusok, birsalma, méz, virágok.
Royal Tokaji Pincészet: 1989-ben az elsőként megalakult magántulajdonú nagypincészet. Nagyfokú következetesség, megbízhatóság és letisztult borválaszték jellemzi. Kis mennyiségben készülő dűlőszelektált borai gyakran a legjobbak közé tartoznak.
Hogyan készül az aszúbor? Aszúbor a világon mindössze néhány helyen készíthető, mivel olyan különleges adottságok szükségesek hozzá, mint az aszúsodásra hajlamos szőlőfajták, megfelelő klíma (hosszú, párás, meleg ősz), magas kockázatvállalás a borász részéről és sok-sok kézimunka. A tokaji aszú igazi magyar különlegesség, mert Tokaj-Hegyalján a rendkívül gazdag vulkanikus altalaj és saját szőlőfajtáin k (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő) az előbbi tényezőkkel együtt egyedülálló és megismételhetetlen ízvilágot eredményeznek. Ősz közepén a túlérett, sok esetben már töppedt szőlőszemeket "megtámadja" a botrytis cinerea nevű gomba, kiszívja belőlük a nedvességet. Ezáltal a bogyók beltartalmi értéke besűrűsödik, aszúsodnak, nemesrothadásnak indulnak a szemek. Ezeket a szüretelő csapat egymás után több alkalommal, kézzel szedi le és gyűjti össze. (Az aszúszemekből a saját súlyuk alatt kipréselődő nedű az eszencia, vagy natúr eszencia. ) Aszúbor készítéséhez mustba, vagy borba áztatják az aszúszemeket. Egy gönci hordóba (136 liter) maximum 6 puttony aszú (egy puttony 20-25 kg) fér.
Jelenlegi ára: 16 990 Ft
Az aukció vége: 2016-10-23 11:31 . 2 Birsalmás furmint-hárs és aszú Szent Tamás Royal - Jelenlegi ára: 16 990 Ft